הזכויות העיקריות שחשוב להכיר במצבי אובדן כושר עבודה
התמודדות עם השלכותיו המורכבות של אובדן כושר עבודה יכולה להיות לא פשוטה. קיימות זכויות שונות שמיועדות להקל על התהליך, וחשוב להכיר ולהבין כיצד ניתן לממש אותן
היכולת לעבוד מעניקה לכל אדם מגוון כלים נדרשים, שהמרכזי שבהם הוא היכולת לפרנס את עצמו ואת בני ביתו. מי שאינו יכול לעבוד עלול להתקשות לשלם בעבור שירותים נדרשים, כולל בריאות, חינוך ילדיו ורכישת מזון. אלא שבמקרה של אובדן כושר עבודה, היכולת המשמעותית הזו נפגעת – לעתים באופן מלא וללא שום היערכות מוקדמת. כאשר אנו מדברים על אובדן כושר עבודה, הכוונה למצב בו יכולת ההשתכרות נפגעה לחלוטין או הצטמצמה בעקבות מחלה או תאונה. על מנת להקל על ההתנהלות במצב החדש שנכפה על אותו אדם, קיימות קצבאות והטבות שונות שמגיעות לו – כתלות במצבו.
קצבת נכות כללית – מה חשוב לדעת?
אחת מהקצבאות העיקריות שחשוב להכיר במקרה של אובדן כושר עבודה היא קצבת הנכות הכללית מהביטוח הלאומי. קצבה זו ניתנת בדרך כלל לתושב ישראל מעל גיל 18, שטרם הגיע לגיל פרישה; למי שנקבע לו אחוז נכות רפואית בוועדה של הביטוח הלאומי ששיעוריה 60% או יותר (עבור בעיה רפואית אחת) או 40% ומעלה (עבור מספר בעיות, ביניהן בעיה אחת ששיעוריה לא פוחתים מ-25%); ומי שאכן הוכחה ירידה בכושר ההשתכרות שלו – בין אם חלקית או מלאה. אחוזי נכות גבוהים לא מבטיחים בהכרח קבלת קצבה, מכיוון שייתכן שכושר ההשתכרות לא אבד כתוצאה מכך. אובדן כושר ההשתכרות צריך לעמוד על 50% ומעלה.
אילו זכויות נוספות קיימות במקרי אובדן כושר עבודה?
מי שזקוקים לסיוע בפעולות בסיסיות כמו מקלחת, הלבשה וכדומה, יכולים לקבל קצבת שירותים מיוחדים. גם במקרה כזה יש לעמוד בקריטריונים שונים בכל הקשור לגיל, מצב רפואי ותוצאות בדיקת תלות, למעט במקרים של מחלות מסוימות (טיפול בדיאליזה, חלק מחולי האונקולוגיה, השתלת איבר וכדומה). בנוסף, קיימת גם אפשרות להגיש בקשה לפנסיית נכות, ומי שמבוטח בחברת ביטוח יכול לקבל ממנה קצבת אובדן כושר עבודה במקרה שהוא עומד בפרמטרים הנדרשים.
תגובות אחרונות